Blogarchief

woensdag 26 april 2017

Van hal naar keuken

De hal gaat onze keuken worden! We voelen het al direct bij de bezichtiging. Wat is dit een bijzondere ruimte. Het zicht is tot in de daksporen in de nok,  het voelt als een heerlijke centrale ruimte in het huis. Hier willen we veel vaker zijn dan alleen om binnen te komen, als doorgang naar het achterhuis, of als toegangsweg naar de woonkamer. Dit wordt onze keuken. De ruimte blijft in zijn oorspronkelijke vorm omdat het zo'n heerlijke authentieke ruimte is. De toegang tot de achterdeur en het achterhuis is een oude groene staldeur. De openhaard blijft en ook de oude, grijze estrikken op de vloer blijven. Het toilet verdwijnt en het deel van een slaapkamer wat boven te ver de ruimte inkomt wordt ook gesloopt. En de oude  boiler, die boven de toilet hangt, wordt uiteraard gesloopt.


De hal met links de voordeur, de mooie rode tochtwand, het toilet, erboven de boiler


De toegangsduur wordt dichtgemaakt. De mooie rode tochtwand van mooie houten delen wordt ook verwijderd, We proberen er nog wel een leuk plekje voor te vinden in huis.  Het leuke raam naar het achterhuis blijft en de oude staldeur naar het achterhuis blijft natuurlijk ook.

De trap blijft tijdens de verbouwing staan maar gaat uiteindelijk naar de hal (voorheen keuken). Er komt een prachtig mooi groot dakraam van de firma Felux uit Belgie in het dak aan de keukenkant. We vinden daar trouwens ook prachtige kleine dakraampjes die we op 10 andere plekken in het dak plaatsen. Het materiaal is van zwart gietijzer en in de kleine ramen zit een roede verdeling. Mooi authentiek maar met het comfort van nu. Het dakraam in de keuken geeft veel licht. Zo blij mee!  De keuken wordt door Gijs van de Pol ambachtelijk gemaakt. De deurtjes bestaan uit 3 ruw houten delen en het werkblad is van gestort beton, een soort tadelakt maar door Gijs vanwege zijn geheime procedee Amerlakt genoemd. We zijn er zo blij mee. Wat een vakman is Gijs. Hij heeft de gootsteen helemaal ontworpen naar voorbeeld van de oude watertrog in de keuken. Zelfs de randen zijn rond gemaakt.  We verven de keuken en de stoere schouw die Gijs maakt en waar de afzuigkap in verwerkt is Mystic River (van D'imago). Alle wanden zijn Historical White geschilderd van het verfmerk Painting the Past. Ook hier zijn de wanden niet glad gestuukt maar zie je hier en daar een bobbel en een veeg zodat het lijkt alsof de wanden er al die jaren al zo uitzien. 
De achterdeur verdwijnt en de wand wordt dichtgemetseld. Er komt een isolatiewand en de 2 raampjes aan de keukenkant worden vervangen door ramen met dubbel glas. Boven het aanrecht tussen de ramen en het keukenblad is een rij witjes zichtbaar. Die we ook in de schouw boven het fornuis hebben aangebracht. 
En zo is de keuken geworden. Een heerlijke plek om te ontbijten en om samen te koken op het 6 pits fornuis (Aga mastechef van 110 cm  met 4 heerlijke ovens) 


In de keuken kijk je naar een vide waar je naar de badkamer en een slaapkamer gaat. Het is  fijn om ook als je boven bent je in  contact en verbinding kunt blijven met de keuken. (wat eten we vandaag en ik lust wel koffie zo :) Deze foto is dus vanaf boven genomen. Op de plek van de trap, staat een oude vitrinekast die we van de vorige bewoners overnamen en  de lichtblauwe Smeg koelkast. Het is inmiddels eind januari 2017 als de keuken klaar is en alle apparatuur geinstalleerd is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe het begon

Op een grijze dag in juni 2015 dronk ik koffie met 2 vriendinnen in ons gezellige dorp Amerongen. Daar bij de knusse thema winkel Il Sogno (...

Hoe het begon